cover

Huwelijkstradities - niet oud maar persoonlijk

Als je bezig bent de "mooiste dag van jullie leven" uitgebreid te plannen, word je vroeg of laat geconfronteerd met de spannende tradities rond het huwelijk. Dit omvat veel meer dan "alleen" het klassieke gooien van het bruidsboeket of de bruidsdans met haar vader.

Als je een beetje tijd neemt om de verschillende tradities door te nemen, zal je je snel realiseren hoeveel verschillende tradities er zijn en hoe gevarieerd deze zijn!

Hieronder hebben we een lijst met mogelijke traditie samengesteld. Je zult in deze lijst vast en zeker tradities vinden waar je – ondanks uitgebreid onderzoek – nog niet van gehoord hebt.

Het zijn vaak de tradities met regionale of internationale connecties die een hoge populariteit genieten. Wat dacht je ervan om jullie familie en gasten te verrassen met een ongewone traditie uit een ander land?

Door de grote selectie van liefdevol gecreëerde huwelijkstradities zal je zeker snel veel inspiratie vinden die ideaal zijn voor jou en je partner. Zorg bij de uiteindelijke selectie echter altijd voor een hoge mate van authenticiteit. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de traditie die je op jullie grote dag tot leven wilt brengen, ook echt tot leven komt voor jullie en de gasten.

Dus: zorg ervoor dat je de tijd neemt om de verschillende tradities van over de hele wereld te leren kennen en maak gebruik van deze kans om jullie huwelijksdag een beetje specialer te maken doormiddel van het toevoegen van verschillende tradities.

Over "speciaal" gesproken: natuurlijk geniet je in verband met veel tradities ook van de vrijheid om ze aan te passen aan jullie eigen persoonlijke ideeën! In dit geval kunnen de volgende tips en ideeën het beste worden gebruikt als basis en zullen jij en je partner nadenken over hoe ze in jullie feest te integreren.

Bijzonder interessant: huwelijkstradities door de eeuwen heen

Er is meestal niet veel onderzoek nodig om tot de conclusie te komen dat de huwelijkstradities in de loop van de tijd zijn veranderd. Wat 10 of 20 jaar geleden bijvoorbeeld als bijzonder werd beschouwd, kan vandaag de dag in veel regio's de norm zijn geworden.

Natuurlijk zijn er ook veel voormalige huwelijkstradities die tegenwoordig relatief zelden of anders worden uitgevoerd dan voorheen.

Een klassiek voorbeeld van de oude tradities is zeker de verloving. Terwijl deze stap in het verleden werd gevierd, zijn veel echtparen vandaag de dag slechts op kleine schaal verloofd. Zelfs het bekende "vragen van de vader van de bruid om de hand" wordt door veel mensen vandaag de dag als onfatsoenlijk of ouderwets beschouwd.

Dit betekent echter niet dat je noodzakelijkerwijs moet afzien van deze traditionele stappen. Integendeel! Als je veel belang hecht aan een traditioneel voorbereid huwelijk, is er natuurlijk geen reden om jouw plannen niet vooraf met de vader van de bruid te bespreken. Afhankelijk van je leeftijd kan de vader van de bruid zich zelfs uitzonderlijk vereerd voelen dat je hem bij je plannen hebt betrokken.

Als de stap van 'het verloven' voor jou bijzonder belangrijk is, kan je dit doen op basis van het volgende:

  • individuele verlovingsringen
  • een uitbundig feest
  • het officiële huwelijksaanzoek voor de gehele familie

noch weiter unterstreichen.

Een klassieke verloving is echter een bijzonder indrukwekkend voorbeeld van hoe een van de beroemdste huwelijkstradities niet altijd zijn belangrijke positie in de samenleving en met betrekking tot jouw huwelijksfeest hoeft te behouden. Welke betekenis een verloving uiteindelijk heeft voor je relatie en het aanstaande huwelijk wordt nog steeds bepaald door jou en je partner.

Huwelijkstraditie nummer 1: de "juiste" planning van jullie bruiloft volgens de maankalender

Natuurlijk ben je tegenwoordig volledig vrij om een huwelijksdatum naar keuze te kiezen. Als je echter bij het plannen van de bruiloft rekening wilt houden met speciale huwelijkstradities, moet je niet alleen rekening houden met de gewenste datum, maar ook met de maankalender.

Want: ook nu nog zijn veel mensen van mening dat een huwelijk onder een bijzonder goede ster zou staan, zolang het maar wordt afgesloten op een datum met een groeiende maan. Toegegeven, er zit veel bijgeloof in deze theorie en er zijn intussen zeker veel voorbeelden dat niet alleen de groeiende maan de reden is voor een gelukkig huwelijk om het te laten slagen. Als je echter geïnteresseerd bent in oude tradities en gewoonten, wil je misschien jullie grote dag hierop afstemmen.

Huwelijkstraditie nummer 2: het vrijgezellenfeest met familie en vrienden

Dit is een bijzondere traditie of liever gezegd een huwelijksgewoonte die zeker niet alleen op het platteland wordt gevierd. Vaak op de dag voor de bruiloft, soms zelfs iets eerder, worden de bruid en bruidegom ‘ontvoerd’ om het vrijgezellenbestaan af te sluiten met spellen, gezelligheid en uiteraard een feestje.

In bijvoorbeeld Duitsland wordt dit met de hele familie en vrienden groep van de bruid en bruidegom samen gevierd. Ze komen dan allemaal bijeen en sluiten het vrijgezellenbestaan af door onder andere servies stuk te gooien en het door het bruidspaar laten opvegen en weggooien als afsluiting van hun vrijgezellenbestaan.

Volgens een oude traditie moeten de harde geluiden hier de boze geesten verdrijven.

Als jullie ook heeft besloten om een vrijgezellenfeest te organiseren, moet u de hoeveelheid gebroken glas die aan het eind van de avond moet worden verwijderd niet onderschatten. Afhankelijk van het aantal gasten is er vaak een grote hoeveelheid gebroken glas. Dit is toch een mooie manier om op een verstandige manier van oud serviesgoed af te komen?

Huwelijkstraditie nummer 3: het versieren van het huis van het bruidspaar

Het versieren van het huis van de bruid en de bruidegom is een grote traditie in Duitsland, die perfect is om de bruid en de bruidegom op een speciale manier te verrassen op hun huwelijksdag. Vrienden en familie komen hier vaak midden in de nacht samen om het huis aan de buitenkant te versieren met bijzondere accessoires zoals bloemen, posters, slingers of dergelijke. Wie weet? Misschien hebben jullie geliefden een soortgelijke verrassing gepland?

Huwelijkstraditie nummer 4: het vrijgezellenfeest

Het vrijgezellenfeest is een van de tradities die over een periode van enkele decennia een belangrijke rol hebben gespeeld. Slechts weinig aanstaande bruiden laten deze huwelijkstraditie aan zich voorbij gaan. En ook veel mannen kijken uit naar deze bijzondere dag waarop ze voor het laatst kunnen genieten van hun zo vaak geciteerde "vrijheid". Traditioneel wordt het vrijgezellenfeest gepland door vrienden en bekenden, zodat het bruidspaar relatief weinig invloed heeft op het eindresultaat. Daarom is het des te belangrijker om voldoende gevoeligheid en begrip te tonen en het koppel niet in onaangename of gênante situaties te brengen.

Ondertussen is het zeker niet meer uitsluitend de stripclub die bezocht moet worden. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven, zoals stadsrally's, escaperooms of andere activiteiten, die de groep dichterbij elkaar brengt en ook erg leuk zijn.

Een bijzondere trend: veel koppels besluiten nu zelfs om hun vrijgezellenfeest samen te vieren. Maar of je deze huwelijkstraditie zo intensief wilt veranderen is natuurlijk jullie eigen beslissing.

Huwelijkstraditie nummer 5: overnachten met beste vriendinnen

Dit is een huwelijkstraditie die direct gericht is op de bruid en haar vriendinnen. Zo was het eeuwen geleden gebruikelijk dat de bruid de laatste nacht voor de bruiloft doorbracht met haar vriendinnen of naaste familieleden. Als je dat wilt, kun je deze bijzondere avond combineren met verschillende schoonheidsrituelen en jezelf nog meer ontspannen voorbereiden op de grote dag.

En de bruidegom? De ervaring leert dat veel mannen er geen moeite mee hebben om de laatste nacht voor de bruiloft op een ontspannen manier thuis door te brengen. Natuurlijk is er niets op tegen als ook hij zijn beste vrienden uitnodigt of een kort gesprekje heeft mijn zijn vader om zich voor te bereiden op de grote dag.

Huwelijkstraditie nummer 6: het ophalen van de bruid en het rijden naar het gemeentehuis of de kerk

Degenen die bruiloftstraditie nummer 5 hebben gevolgd, kunnen dan feilloos de bruiloftstraditie nummer 6 volgen. Want: in dit geval is het immers een goed idee om de bruid op te halen en samen naar het gemeentehuis of de kerk te gaan.

Of de bovengenoemde pick-up in een limousine, per koets of zelfs te voet wordt gedaan, hangt af van de individuele smaak van het bruidspaar.

Weg van de huwelijkstraditie genieten veel bruidsparen van een kort moment alleen voor de grote ceremonie om zich voor te bereiden op het "jawoord".

Echter, als je wil dat je partner jou voor het eerst in je trouwjurk ziet in de kerk of op het gemeentehuis, dan moet je deze bruiloftstraditie natuurlijk overslaan.

Huwelijkstraditie nummer 7: het maken van trouwfoto's

Wat zou een bruiloft zijn zonder de juiste trouwfoto's? Hier hebben jullie de kans om jullie fantasie de vrije loop te laten met betrekking tot de ontwerpmogelijkheden. Willen jullie gewoon foto's laten maken tijdens de huwelijksceremonie of zijn jullie geïnteresseerd in foto's die de hele dag documenteren?

Of jullie uiteindelijk gebruik maken van de diensten van een professionele fotograaf, de gasten vragen om foto's te maken of dat jullie een fotobox opzetten die door vrienden en familie kan worden gebruikt volgens hun individuele behoeften is natuurlijk geheel aan jullie. Eén ding is zeker: Foto's zijn nog steeds ongelooflijk expressief als het gaat om het herbeleven van de mooie momenten van jullie bruiloft.

Nog meer goed nieuws: door de geavanceerde technologie is het geen probleem meer om op een volledig ongecompliceerde manier van deze huwelijkstraditie te genieten.

Huwelijkstraditie nummer 8: de juiste kleding

In principe moet je je natuurlijk op je gemak voelen in je outfit. Als je van plan bent om de klassieke huwelijkstradities te volgen, is het belangrijk om iets oud, iets nieuws en iets gebruikt in jouw look te integreren.

Het kan zinvol zijn om verder te kijken dan de beroemde look en om je niet vanaf het begin alleen te richten op de klassieke blauwe kousenband. Als je jouw fantasie gebruikt, zul je snel manieren vinden om oud, nieuw en gebruikt in jouw outfit te verwerken op een moderne manier.

Over kleding gesproken: de bruidssluier is ook een accessoire met een relatief lange geschiedenis. Het optillen van de genoemde sluier werd en wordt dus vaak op een bijzondere manier gevierd. Waar vroeger veel mensen dachten dat de bruid zich met behulp van de sluier tegen boze geesten kon beschermen, wordt zij tegenwoordig vooral als modeaccessoire gezien en dienovereenkomstig gebruikt.

Huwelijkstraditie nummer 9: de veiling van de kousenband

Als je van klassieke bruiloft spelletjes houdt, zal je de populaire veiling van de bruidskousenband wel kennen. Het principe is eenvoudig: de gasten bieden geld op de genoemde kousenband en hebben dus de mogelijkheid om deze als souvenir te bemachtigen. De opbrengst van de veiling gaat meestal naar de geldkist van het bruidspaar voor de huwelijksreis.

Huwelijkstraditie nummer 10: het gooien van het bruidsboeket

Volgens de oude traditie moet het bruidsboeket de bruid ook beschermen tegen boze geesten. Hoewel dit basisidee in de moderne tijd grotendeels verloren is gegaan, staat een andere trend nog steeds op de voorgrond. Het gooien van het bruidsboeket is een absoluut hoogtepunt tijdens een bruiloft. Dit scenario wordt immers gebruikt om uit te vinden wie van de groep gasten als volgende zal trouwen. Veel mensen schijnen een bijzondere vorm van waarzeggerij achter deze traditie te zien. Hoe kan het anders verklaard worden dat dit boeket, kort nadat het werd gegooid, zo uiterst wenselijk is?

Leuk weetje: terwijl het vroeger de taak van de bruidegom was om voor de aankoop en selectie van het bruidsboeket te zorgen, beslissen tegenwoordig veel bruiden zelf met welke bloemen ze zich op deze bijzondere dag willen tooien.

Maar als het bruidsboeket eenmaal is gegooid, wordt het vaak teruggegeven aan de bruid. De bruid kan de bloemen lang bewaren – bijvoorbeeld door ze te besproeien met haarspray of lak – en ze gebruiken als een mooie herinnering aan deze bijzondere dag.

Huwelijkstraditie nummer 11: bloemenkinderen

Dit is ook een traditie met een lange geschiedenis die volgens historische bronnen teruggaat tot het oude Rome, maar die nog vaak in de moderne tijd wordt toegepast.

Niet alleen bij koninklijke bruiloften worden de bloemenkinderen ingezet om de romantische en stijlvolle sfeer te vergroten. Huwelijkstraditie nummer 11: bloemenkinderen

Dit is ook een traditie met een lange geschiedenis die volgens historische bronnen teruggaat tot het oude Rome, maar die nog vaak in de moderne tijd wordt toegepast.

Niet alleen bij koninklijke bruiloften worden de bloemenkinderen ingezet om de romantische en stijlvolle sfeer te vergroten. Of het nu in het gemeentehuis of in de kerk is: de kinderen spelen een belangrijke rol en staan meestal graag in het middelpunt van de belangstelling op dit bijzondere moment naast de bruid. Als je wil, kun je natuurlijk een van de bloemenkinderen de eervolle taak geven om de ringen naar het altaar of de griffier te dragen en ze ceremonieel te overhandigen.

Huwelijkstraditie nummer 12: bruidsmeisjes (bridesmaids)

Vooral wanneer een bruiloft op grote schaal wordt gevierd, zijn bruidsmeisjes bijna niet weg te denken. Zij zijn degenen die niet alleen de bruid ondersteunen in haar styling, maar ook een grote hulp zijn als het gaat om zo rustig mogelijk te blijven voor het grote moment en dus in staat zijn om ten volle te genieten van de huwelijksceremonie.

Ook de outfits van de bruidsmeisjes kunnen helpen om een bruiloft een elegante flair te geven. Natuurlijk moet het uiterlijk niet afleiden van de bruid, maar moet het haar op een harmonieuze manier aanvullen. Om ervoor te zorgen dat deze traditie enthousiast wordt gevierd door alle betrokkenen, moet u uw ideeën en uw ideeën voor de grote dag van tevoren bespreken met uw bruidsmeisjes. Zo kun je ervoor zorgen dat geen van je vrienden een jurk draagt waar ze zich niet prettig in voelt.

Huwelijkstraditie nummer 13: De getuigen

Huwelijkstraditie nummer 13: De getuigen

Als je je al verdiept hebt in dit onderwerp weet je dat je - in ieder geval in Nederland - niet verplicht bent om te trouwen met deelname van persoonlijke getuigen. Je kunt getuigen bij de gemeente aanvragen als je bijvoorbeeld in het geheim wilt trouwen.

Toch kunnen persoonlijke getuigen jullie ceremonie compleet maken. Het zijn immers meestal je beste vrienden of naaste familie die getuige zijn van het huwelijk door hun handtekening te zetten. De getuigen kunnen ook een prachtige morele steun zijn, die jullie in geval van nervositeit zeker altijd kunnen ondersteunen en overtuigen dat alles uiteindelijk goed komt.

Huwelijkstraditie nummer 14: Het weggeven van de bruid, door haar vader

Binnen deze traditie ligt de focus niet alleen op het bruidspaar zelf, maar ook op de vader van de bruid. Doordat hij zijn dochter naar het altaar of naar de ambtenaar van de burgerlijke stand leidt, wordt benadrukt dat zij zelf de basis kan vormen voor een nieuw gezin.

Met andere woorden, de vader draagt zijn dochter welwillend over aan de zorg van haar aanstaande, en hoewel dit zeker een twijfelachtige stap zou kunnen zijn in het tijdperk van de emancipatie, geniet deze huwelijksgewoonte een bijzondere populariteit. Het geeft immers ook aan dat de vader van de bruid het eens is met de bruiloft. In de loop van de tijd heeft deze traditie echter meer en meer fundamentele veranderingen ondergaan. Het is heel gewoon geworden voor de moeder van de bruid of een ander familielid om de bruid te "overhandigen".

Overigens: nadat de bruid bij haar aanstaande is aangekomen, wordt er vaak bij een kerkdienst, een huwelijkskaars aangestoken - volgens de oude christelijke traditie. Dit wordt verondersteld de nauwe band van een koppel met de kerk of met Jezus te symboliseren.

Huwelijkstraditie op nummer 15: de trouwgelofte

Huwelijkstraditie op nummer 15: de trouwgelofte

Ben je ook zo'n bioscoopfanaat die regelmatig moet huilen als twee geliefden op het scherm "ja" tegen elkaar zeggen? Je emotie is toch zeker in veel gevallen te wijten aan het feit dat hier vaak persoonlijke woorden worden gesproken. Jullie kunnen het huwelijk ook verzegelen met een klassiek ‘ja’. Maar als jullie willen kunnen jullie ook een korte toespraak voorbereiden en aan elkaar uitspreken wat jullie voor elkaar betekenen en waarom jullie ‘ja’ zeggen tegen elkaar.

Deze stap geeft een huwelijksceremonie een zeer persoonlijk, individueel karakter en geeft jullie de mogelijkheid om jullie liefde op een bijzondere manier te uiten. Trouwens, de getuigen kunnen jullie ook helpen met het schrijven van de geloften. Hoewel het vaak moeilijk is om je gevoelens in woorden uit te drukken, is er meestal een beetje fantasie en moed voor nodig om een gelofte te schrijven die door alle betrokkenen onthouden zal worden.

Huwelijkstraditie nummer 16: De ringen

Wat zou een bruiloft zijn zonder de bijpassende ringen? Een ring symboliseert niet alleen de eeuwige trouw, maar ook de oneindige liefde die je voor elkaar voelt. Of je de betreffende ringen met jullie namen, een bepaalde datum of andere gegevens wilt individualiseren, hangt natuurlijk af van jullie persoonlijke wensen.

Huwelijkstraditie nummer 17: De erehaag na de ceremonie

Nadat het bruidspaar de ringen heeft uitgewisseld op het gemeentehuis of in de kerk, worden ze vaak voor het gebouw opgewacht door vrienden die een erehaag vormen. Dit geldt vooral als de bruid of bruidegom lid is van een vereniging. Afhankelijk van het type club, kunnen materialen gebruikt worden voor het vormen van de haag, bijvoorbeeld tennisrackets of biljartkeu's.

In veel gevallen wordt het staan in de erehaag ook aangevuld met het gooien van rijst. Als je dit laatste van plan bent, is het belangrijk om de betreffende regelgeving van tevoren te checken. Zo is het gooien van rijst in sommige regio's zelfs verboden. Je kunt daarom ook altijd een alternatief kiezen zoals bijvoorbeeld confettie of blaadjes.

Na deze kleine ceremonie besluiten veel paren om duiven vrij te laten. Wanneer jullie dit zouden willen, zorg er dan voor dat de duiven zo getraind zijn dat ze zonder problemen hun weg terug kunnen vinden naar het duivenhok of hun kweker. Informeer je daarom vooraf over verantwoorde leveranciers.

Huwelijkstraditie nummer 18: speciale taken voor het pasgetrouwde stel

Niet alleen op de dag van de bruiloft, maar ook in de jaren erna is het natuurlijk belangrijk dat jullie (harmonieus) kunnen samenwerken. Wat is een betere manier om jullie samenwerking op de proef te stellen dan samen leuke opdrachten uitvoeren tijdens jullie bruiloft?

Jullie vrienden hebben vast en zeker ideeën genoeg om jullie geduld te testen. Bijvoorbeeld samen een hart knippen met een minischaar. Het is een leuk en kort spel dat een mooie opening is voor de volgende activiteit.

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een andere huwelijkstrditie. Vooral op het platteland is het gebruikelijk geworden om kort na de huwelijksceremonie als koppel een boom te planten. Dit kan op locatie gedaan worden (als dat mag uiteraard), in jullie eigen tuin of in de openbare ruimte (wanneer toestemming gevraagd/gegeven is).

Huwelijkstraditie nummer 19: Accessoires voor de auto

Als jullie hebben besloten met de auto naar het gemeentehuis of de kerk te gaan, hebben jullie er waarschijnlijk al over nagedacht welke auto jullie willen en hoe jullie deze gaan aankleden.

Naast de klassieke bloemdecoraties, die meestal in het midden van de motorkap worden geplaatst, kunnen julllie blikken gebruiken die aan de bumper van de auto in zijn bevestigd om ervoor te zorgen dat jullie niet wordt afgeluisterd.

Veel bruidsparen delen ook witte linten uit aan hun gasten als onderdeel van hun huwelijksceremonie en vragen hen om deze bijvoorbeeld aan de spiegel of de antenne van hun auto te bevestigen. Zo ontstaat te herkennen ‘bruidsstoet’. Volgens de traditie mogen deze linten niet meer worden verwijderd. In plaats daarvan is het belangrijk om te wachten tot ze er uit zichzelf af vallen.

Huwelijkstraditie nummer 20: De after-dinner speech

Als al de gasten zich hebben verzameld en het feest kan beginnen, krijg je natuurlijk de gelegenheid om ze kort toe te spreken. In veel gevallen brengt de vader van de bruid of de vader van de bruidegom ook een toast uit gericht aan het bruispaar.

Vaak zijn de bijzondere momenten van het koppel, de eerste onmoeting en andere hoogtepunten het onderwerp van zo’n toespraak. Afhankelijk van de persoonlijke wensen, kan de diner toespraak zowel romantisch, grappig, serieus of klassiek zijn. Net als bij de huwelijksgeloften is deze toespraak een prachtige gelegenheid om een bijzondere situatie nog persoonlijker te maken.

Huwelijkstraditie nummer 21: Het aansnijden van de taart

Geen twijfel mogelijk: de zorgvuldig ontworpen en gedecoreerde bruidstaarten zien er prachtig uit, maar moeten natuurlijk aangesneden worden. Volgens de traditie is dit ook een taak die het bruispaar samen moet uitvoeren.

Het aansijden van de bruidstaart laat zien dat het koppel uitstekend kan samenwerken. Overigens is dit ook een populair fotomoment. Vooral oudere generaties hebben het er vaak over dat de handpositie van het koppel een uitstekende indicator is voor wie de leiding heeft in huwelijk.

Huwelijkstraditie nummer 22: De ontvoering van de bruid

Zoals de naam al suggereert, gaat deze huwelijkstraditie over het meenemen van de bruid naar een plaats van waaruit haar man haar moet "redden". Een bijzondere stimulans tijdens deze traditie is waarschijnlijk niet alleen het feit dat de partner plotseling verdwenen is, maar ook dat haar ontvoerders op rekening van de bruidegom mogen drinken en eten tijdens de zoekactie in de kroeg - de "ontvoeringsplek" - totdat hij uiteindelijk verschijnt.

Maar om de bruidegom uiteindelijk een reële kans te geven om zijn schat te vinden, is het eerlijk om een café of restaurant te kiezen dat al een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het koppel. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat de ontvoering niet ontaardt in een grote zoekoperatie, die uiteindelijk de rest van de dag in beslag neemt. Wie wil er nu urenlang feesten zonder de hoofdpersonen?

Huwelijkstraditie nummer 23: De eerste dans

Volgens de traditie is het aan het bruidspaar om het feest officieel te openen met de openingsdans. Meestal is dit een Weense wals. Maar als je wilt, kun je met deze gewoonte een beetje spelen en kiezen voor een heel andere dans.

Je hebt nog nooit in je leven gedanst? Geen probleem! Vooral in grotere steden bieden veel dansscholen cursussen aan speciaal voor bruidsparen. Hier worden de absolute basisprincipes aangeleerd aan de hand van verschillende lessen.

Het is overigens ook een traditie om in de loop van de avond met je eigen moeder of vader te dansen.

Huwelijkstraditie nummer 24: Ideeën voor gedeelde herinneringen

Natuurlijk wil je deze geweldige dag op een speciale manier herinneren, nietwaar? Ook in tijden van Smartphones en Co. is het daarom nuttig om een gastenboek op te stellen. Hier hebben de gasten de mogelijkheid om hun wensen voor en aan jullie onder woorden te brengen. Als alternatief kan het gastenboek ook worden voorzien van foto's. Heel trendy: een photobooth waarmee de gasten grappige kiekjes kunnen maken, uitprinten en ter plekke kunnen opplakken in het gastenboek!

Naast het gastenboek kunnen jullie ook zorgen voor een kleurrijke selectie van pennen, zodat iedereen zijn creativiteit de vrije loop kan laten.

Huwelijkstraditie nummer 25: Gezamenlijke spellen

Zodat er geen verveling ontstaat, is het raadzaam om tijdens een huwelijksfeest ook verschillende partygames te spelen of aan te bieden. Ook hier zijn er bijna geen grenzen aan je verbeelding. Het maakt niet uit of het nou "Ik ga op reis en neem mee", koppelpelletjes of iets dergelijks zijn: vaak zijn het de eenvoudigste ideeën die uiteindelijk een echt succes zijn.

Zorg echter bij het plannen van de bijbehorende activiteiten altijd voor de juiste balans! Dus jullie gasten moeten natuurlijk genoeg tijd hebben om met elkaar te praten. Een klassieke "spelmarathon" kan snel vermoeiend worden.

Tegelijkertijd moet je bij de keuze van de spellen ook rekening houden met de samenstelling van de gasten en hun leeftijd.

Huwelijkstraditie nummer 26: De bruid over de drempel dragen

Volgens de traditie kan de bruid worden beschermd tegen boze geesten door haar over de drempel te dragen. Natuurlijk is dit ook een heel mooi fotomoment.

Bruidstraditie nummer 27: De ‘vlucht’ naar de huwerlijksreis

Eerlijk: het plannen van een bruiloft kan ontzettend leuk zijn, maar het kan ook stressvol zijn. Des te beter als de volgende vakantie niet al te ver weg is en in ieder geval goed voorbereid! Als jullie van plan zijn om op huwelijksreis te gaan (misschien de dag na de huwelijksceremonie?), is het belangrijk om ruim van tevoren te reserveren, afhankelijk van de bestemming en het beschikbare budget.

Dus perfect voorbereid, op "dag X" is het voldoende om gewoon je koffer en je echtgenoot te pakken en weg te gaan, om bij te komen van de drukte van de huwelijksvoorbereidingen. En relaxt te genieten van het begin van een nieuwe fase in jullie leven.